Een pittige tweestrijd

Welkom bij mijn loopbaancoach-blog, waar we samen de wereld van loopbaankeuzes verkennen en strategieën ontdekken om effectief beslissingen te nemen. Vandaag wil ik je meenemen in het nemen van een besluit vanuit een pittige tweestrijd. Een uitdaging waar we allemaal wel eens voor staan in ons leven. Je gaat op verkenning met een praktische oefening die je gaat helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Een pittige tweestrijd:

Stel je voor dat je al enkele jaren werkzaam bent bij een gerenommeerd bedrijf waar je veel hebt geleerd en succes hebt behaald. Je hebt een stabiele carrière opgebouwd, je bent gewaardeerd en je hebt mogelijkheden voor groei. Maar onlangs heb je een aanbod gekregen van een ander bedrijf, een start-up die innovatieve technologie ontwikkelt en veelbelovende groeimogelijkheden biedt. Je voelt een vonk van opwinding en nieuwsgierigheid, maar je bent ook gehecht aan de veiligheid en bekendheid van je huidige baan.

Dit is het moment waarop je geconfronteerd wordt met een pittige tweestrijd. Aan de ene kant is er de bekende weg met stabiliteit en zekerheid, terwijl aan de andere kant een onbekend avontuur wacht met risico’s en mogelijk grote beloningen. Hoe maak je een keuze die je loopbaan en leven zal beïnvloeden?

Het verkennen van jouw pittige tweestrijd:

Eén van de krachtigste manieren om een pittige tweestrijd aan te pakken, is door een diepgaand begrip te krijgen van jezelf, je waarden, doelen en drijfveren. Neem de tijd om deze vragen te overdenken:

  1. Wat zijn jouw kernwaarden? Dat zegt veel over wie jij bent en zo laat jij je niet leiden door dingen die anderen belangrijk vinden. Het geeft je zelfvertrouwen en vergroot je eigenwaarde en zelfrespect.
  2. Waarom ben je aangetrokken tot het nieuwe bedrijf? Wat trekt je aan in de start-upwereld en de mogelijkheden die het biedt?
  3. Wat waardeer je het meest in je huidige baan? Is het de stabiliteit, de erkenning of de mogelijkheid om expertise op te bouwen?
  4. Wat zijn je lange termijn doelen in je loopbaan? Welke stap past het beste bij je toekomstvisie?

Het is essentieel om jezelf te onderzoeken en te reflecteren op deze vragen. Ze zullen je helpen om je dieperliggende drijfveren en prioriteiten te begrijpen.

De opdracht: Verken je opties

Nu je een beter begrip hebt van jezelf en jouw pittige tweestrijd, is het tijd om een praktische stap te zetten. Ik nodig je uit om een optie-matrix te maken. Dit is een eenvoudige, maar effectieve tool die je helpt bij het beoordelen en vergelijken van verschillende aspecten van beide opties. Hier is hoe je het kunt doen:

 

Omschrijving kernwaarden

Optie 1:

Optie 2:

Kernwaarde 1

Waarde 1-5

Waarde 1-5

Kernwaarde 2

Waarde 1-5

Waarde 1-5

Kernwaarde 3

Waarde 1-5

Waarde 1-5

Kernwaarde 4

Waarde 1-5

Waarde 1-5

Kernwaarde 5

Waarde 1-5

Waarde 1-5

Totaal

 

Stap 1: Schrijf de voor jou belangrijkste kernwaarden op. Bepaal hierin zelf het aantal. Denk aan zaken als beloning, groeimogelijkheden, werk-privébalans, bedrijfscultuur, voldoening, enzovoort.

Stap 2: Geef elke kernwaarde een score van 1 tot 5 op basis van in hoeverre deze kernwaarde van toepassing is bij de betreffende optie. Bijvoorbeeld, als voldoening voor jou van groot belang is, geef het dan een 5. Als werk-privébalans minder belangrijk is, geef het dan een lagere score.

Stap 3: Tel de resultaten op. Dit geeft je een totaalscore voor elke optie.

Stap 4: Bekijk de totaalscores en observeer welke optie de hoogste score behaalt. Dit is een indicatie van welke optie het beste aansluit bij jouw kernwaarden, prioriteiten en doelen.

Stap 5: Neem de tijd om de resultaten te overdenken en te reflecteren op je eigen gevoelens en intuïtie. Vertrouw op je innerlijke wijsheid om de juiste keuze te maken.

Onthoud dat het maken van een keuze in een pittige tweestrijd een persoonlijk proces is. Wat voor de ene persoon werkt, kan niet hetzelfde zijn voor een ander. Het gaat erom dat je jouw eigen behoeften en doelen begrijpt en daarop voortbouwt.

Conclusie

De pittige tweestrijd van het kiezen tussen een stabiele, bekende carrière en een onzeker, opwindend avontuur is een uitdaging waar velen van ons voor staan. Door jezelf grondig te onderzoeken en je prioriteiten te begrijpen, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij je loopbaanambities en persoonlijke groei.

Het gebruik van een optie-matrix is slechts één van de vele tools die je kunt gebruiken om je besluitvormingsproces te versterken. Het is belangrijk om ook naar je intuïtie te luisteren en jezelf de ruimte te geven om te experimenteren en te leren. Iedere keuze heeft bepaalde consequenties, maar niets doen ook. Je loopbaan is een reis vol ontdekkingen en soms zijn het juist de moeilijke beslissingen die leiden tot de grootste groei en voldoening.

Ik hoop dat ik je hiermee heb geïnspireerd om je eigen pittige tweestrijd aan te pakken en krachtige beslissingen te nemen in je loopbaan. Onthoud dat jij de regisseur bent van je eigen carrière en dat het nooit te laat is om nieuwe paden te verkennen. Veel succes op je loopbaanreis!

Hulp nodig? Plan een gratis kennismaking in.